Porterstek

 
                                                               
                                
                            
 
 
 
                                                                        Hej på er
 
 
 

Det är inte klokt vad tiden går fort när man är ledig,typiskt va!!Torsdagen är redan här,och det mina kära läsare innebär ju städning för min del.Vill alltid ha det nystädat när helgen kommer.Tänkte göra middag som sköter lite sig själv idag,nämligen Porterstek.Bara det att jag gör utan Porter denna gången.Barnen var inte jätteförtjusta i den lite speciella smaken.Själv tycker jag att det är jättegott.Smaken är som baken :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Den kan få stå och gotta sig under tiden som jag städar.Har lagt upp receptet innan,men här kommer det igen.
 
 
 
 

PORTERSTEK
4-6 portioner
Ca 1 kg fransyska, rostbiff eller dylikt (jag hade fransyska)

Kokspad:
50 cl porteröl
1/2 dl svartvinbärssaft + 1/2 dl vatten
1 msk svartvinbärsgelé
3/4 dl äkta kinesisk soja
6 hela vitpepparkorn
2 tsk torkad oregano
1 knippe färsk oregano eller timjan
2 skivade gula lökar
2 morötter i grova slantar
2 hela vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar

Såsen görs av:
Silat kokspad
2,5 dl grädde
2 msk vetemjöl

 
 
 
Lägg alla ingredienserna till spadet i en gryta där köttet ligger trångt så att spadet når högt runt om köttet (det täcker dock inte helt). Koka upp spadet och lägg i köttet. Sjud på svag värme under lock ca 1,5 timme. Vänd köttet några gånger under koktiden så att det får den fina mörka färgen runt om.Känn efter med sticka mot slutet. När köttet känns mört, ta grytan av värmen men låt köttet ligga kvar i spadet och svalna ca 20 minuter. Ta sedan upp köttet och skiva det tunt. Vänta med att skära upp köttet om det ska ätas senare eller nästa dag. Låt det då vila i folie så länge.
 
 
 
 
 
Sila kokspadet och häll upp i kastrull. Jag tyckte det var så mycket kokspad att jag lät det koka ihop en halvtimme. Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning och blanda med kokspadet. Koka upp under omrörning. Låt koka ca 5 minuter så att det inte blir någon mjölsmak kvar och såsen får tjockna lite. Smaka av såsen och upptäck att du inte behöver tillsätta ett dugg! Såsen är fulländad som den är, men det är klart om du vill ha lite salt och peppar så ska inte jag hindra dig.
 
 
 
 
 
 
Servera med hasselbackspotatis, kokt mjölig potatis eller potatismos,potatisgratäng, morotsbitarna från spadet, svartvinbärsgelé och ev någon annan grönsak som passar till stek, t.ex. brysselkål eller någon sorts gröna bönor.Nam nam.
 
 
 

Ha en fin dag/Kram

Kommentera här: